Hopfen-Rundschau International 2022/2023

 

Editorial................................................................................................................................................................ 3

Hopfenrundfahrt / Hop Tour 2022......................................................................................................................... 6

Pflanzenschutzfachtagung / Plant Protection Symposium................................................................................. 14

58. Kongress des Internationalen Hopfenbaubüros in Saaz und Prag /
58th Congress of the International Hop Growers Convention in Saaz and Prague........................................... 16

Die Multifidole – Interessante Hopfeninhaltsstoffe, die zum Geschmack beitragen und wertvoll
für die Gesundheit sind / 
Multifidols – Interesting Hop Substances that Contribute to Taste and

are Beneficial for Health..................................................................................................................................... 22

Das CO2-Hopfenextraktionswerk der Hopfenveredlung St. Johann /
The CO2 Hop Extraction Facility of the Hopfenveredlung St. Johann
 ............................................................... 27

Endlich wieder EBC-Kongress! / At Last, the EBC Congress is Back! .............................................................. 32

Ist die Gruppierung von Hopfensorten in Aroma- und Bitterhopfen noch zeitgemäß? /
Distinguishing Hop Varieties as Either Aroma or Bitter Hops – Is This Still Relevant?....................................... 36


Biodiversitätskulisse Eichelberg: Ökonomischer Hopfenbau und Biodiversität – passt das überhaupt zusammen? /
Biodiversity in Eichelberg: Economic Hop Growing and Biodiversity – Does That Work? .......................................................................... 42

Flächenveränderungen in den deutschen Hopfenanbaugebieten 2022 /
Changes in Acreage in the German Hop Growing Regions 2022................................................................................................................. 47

Deutscher Hopfen in Bestform – Verleihung der Bundesehrenpreise / German Hops in Top Form – Federal Awards of Honor ................. 50

40 Jahre / Years Hopfenring ......................................................................................................................................................................... 52

Züchtungsforschung als Antwort auf den Klimawandel / Breeding Research as a Response to Climate Change ....................................... 58

Die Wissenschaftlich-Technische Kommission des IHB traf sich im Juli 2022 in Lugo, Spanien /
The Scientific-Technical Committee of the International Hop Growers' Convention met in July 2022 in Lugo, Spain .................................. 62

Hopfenring Energieeffizienzberatung / Hop Ring Energy Efficiency Consulting ............................................................................................ 65

Optimierung der Hopfentrocknung durch den Einsatz von Wärmebildtechnik /
Optimization of Hop Drying Through the Use of Thermal Imaging................................................................................................................. 68

Der Einfluss der Witterung auf die Biogenese unterschiedlicher Hopfeninhaltsstoffe /
The Impact of Climatic Conditions on the Biogenesis of Various Hop Substances........................................................................................ 72

Trend-Report / Trend Report .......................................................................................................................................................................... 79

Die Hallertau jubelt: Wir haben eine neue Hopfenkönigin! / Hallertau Rejoices: We Have a New Hop Queen! ............................................ 80

Elbe-Saale: Energieoptimierung am Bandtrockner / Energy Optimization on the Belt Dryer ........................................................................ 84

12. Tettnanger Hopfenwandertag / 12tth Tettnang Hop Hiking Day ............................................................................................................... 88

75 Jahre / Years Hopfenpflanzerverband Tettnang e.V. / Tettnang Hop Growers Association ...................................................................... 92

Das Spalter Hopfenjahr / The Hop Year in Spalt ........................................................................................................................................... 94

IGN-Hopfentag / IGN Hop Day 2022 ........................................................................................................................................................... 100

BarthHaas Bericht / Report 2021/2022 ........................................................................................................................................................ 102

Doemens: Geschafft! / Done! ....................................................................................................................................................................... 105

European Beer Star 2022 ............................................................................................................................................................................. 110

Mit dem Nachhaltigkeitsmanager des Bayerischen Brauerbundes zum ZNU-Standard Nachhaltiger Wirtschaften /
With the Bavarian Brewers Association's Sustainability Manager to Achieve the ZNU Standard – Driving Sustainable Change ................ 112

Craft Brewers Conference und / and BrewExpo America® 2022, Minneapolis / Minnesota / USA .............................................................. 116

Wie schmeckt deutscher Hopfen in amerikanischen Bieren? / How do German Hops Taste in American Beers? ...................................... 122

Deutsche Bierrohstoffe für das amerikanische IPA-Segment / German Raw Materials for the American IPA Segment .............................. 126

Hopsteiner setzt auf neue Ideen / Hopsteiner Banks on New Ideas ............................................................................................................ 127

Guter Draht für guten Hopfen / Best Wire for Best Hops .............................................................................................................................. 140

Was ist eigentlich Slow Brewing? / What Exactly is Slow Brewing? ............................................................................................................. 132

Gesundes Pflanzgut – ein wichtiger Baustein für einen erfolgreichen Hopfenanbau /
Healthy Planting Material – Essential for Successful Hop Growing .............................................................................................................. 138

Forschungs- und Innovationsprojekt zur Verticillium-Welke im Hopfen / Research and Innovation Project on Verticillium Wilt in Hops ...... 140

Impressum / Imprint ....................................................................................................................................................................................... 142